ORGANIZACJA IMPREZ TURYSTYCZNYCH
| ||
2.
|
Sylwetka zawodowa pracownika turystyki
|
1
|
3/4
|
Cechy i umiejętności pracownika turystyki
|
2
|
5/6
|
Kultura osobista pracownika turystyki
|
2
|
7/8
|
Kryteria doboru pracowników do obsługi ruchu turystycznego
|
2
|
9
|
Budowanie pierwszego wrażenia
|
1
|
10
|
Asertywność w turystyce
|
1
|
11/12
|
Zasady komunikowania się z klientem.
|
2
|
13/14
|
Zasady komunikacji werbalnej i niewerbalnej
|
2
|
15/16
|
Turystyczny Kodeks Etyczny – pojęcia i normy określone w kodeksie
|
2
|
17/18
|
Analiza artykułów Kodeksu – ćwiczenia z tekstem
|
2
|
19
|
Grupa turystyczna – cechy i zasady funkcjonowania
|
1
|
20/21
|
Typy osobowości i temperamentu
|
2
|
22
|
Zasady współpracy w zespole
|
1
|
23
|
Rodzaje konfliktów
|
1
|
24/25
|
Metody rozwiązywania konfliktów
|
2
|
26
|
Konflikty w grupie turystycznej
|
1
|
27
|
Konflikty w biurze podróży
|
1
|
28
|
Prezentacje na temat kultury obsługi turystów w biurze podróży
|
1
|
II. Działalność i organizacja biura podróży
| ||
31
|
Przepisy prawa dotyczące działalności turystycznej
|
1
|
32
|
Pojęcie biura podróży, jego rola i funkcje
|
1
|
33/34/35
|
Rodzaje biur podróży wg Ustawy o usługach turystycznych
|
3
|
36
|
Organizowanie biura podróży
|
1
|
37/38
|
Formy organizacyjno-prawne biur podróży
|
2
|
39
|
Działalność regulowana w turystyce
|
1
|
40
|
Rejestr Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych
|
1
|
41
|
Centralna Ewidencja Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych
|
1
|
42/43
|
Formy zabezpieczeń finansowych touroperatorów
|
2
|
44
|
Gwarancje bankowe i ubezpieczenia
|
1
|
45
|
Ubezpieczenia na rzecz klienta
|
1
|
46
|
Struktura organizacyjna biur podróży
| |
47/48
|
Stanowiska pracy w biurze podróży
|
2
|
49
|
Wyposażenie biura podróży – aranżacja wnętrz
|
1
|
50
|
Odpowiedzialność biura podróży za niewywiązywanie się z umów
|
1
|
51
|
Tabela frankfurcka
|
1
|
52/53
|
Współpraca biur podróży z usługodawcami – umowy czarteru i allotmentu
|
2
|
54/55
|
Internetowe biura podróży
|
2
|
56
|
Regulamin biura podróży
|
1
|
57
|
Bezpieczeństwo i higiena pracy, ochrona przeciwpożarowa i wymagania ergonomii w biurze podróży
|
1
|
58
|
Procedury udzielania pierwszej pomocy
|
1
|
III. Baza noclegowa w turystyce
| ||
61
|
Przepisy prawa dotyczące świadczenia usług noclegowych
|
1
|
62
|
Baza noclegowa w Polsce – analiza danych Instytutu Turystyki
|
1
|
63
|
Baza noclegowa na świecie – analiza danych statystycznych
|
1
|
64
|
Podstawowe pojęcia związane z hotelarstwem
|
1
|
65
|
Podział obiektów noclegowych wg terminologii WTO
|
1
|
66
|
Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich
|
1
|
67
|
Wymagania kategoryzacyjne
|
1
|
68
|
Przepisy meldunkowe
|
1
|
69
|
Goście hotelowi – specjalizacja w hotelarstwie
|
1
|
70
|
Gestorzy bazy noclegowej – łańcuchy, systemy, sieci, marki
|
1
|
71
|
Usługi hotelarskie – podział i charakterystyka
|
1
|
72/73
|
Struktura organizacyjna i stanowiska pracy w obiektach hotelarskich
|
2
|
74
|
Globalne i centralne systemy rezerwacyjne
|
1
|
75
|
Rodzaje i zasady dokonywania rezerwacji usług w hotelu
|
1
|
76
|
Współpraca obiektów noclegowych z biurami podróży
|
1
|
77
|
Praktyczny Kodeks Postępowania
|
1
|
IV. Baza gastronomiczna w turystyce
| ||
80
|
Pojęcie i funkcje współczesnej gastronomii
|
1
|
81
|
Rodzaje zakładów gastronomicznych
|
1
|
82/83/84
|
Zwyczaje żywieniowe różnych narodów
|
3
|
85/86
|
Żywienie uczestników grup wycieczkowych
|
2
|
87
|
Zasady sporządzania jadłospisów i dobierania wyżywienia do specyfiki grupy turystycznej
|
1
|
88
|
Sposoby zamawiania i rozliczania usług gastronomicznych
|
1
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz