poniedziałek, 6 lipca 2015

organizacja imprez turystycznych

ORGANIZACJA IMPREZ TURYSTYCZNYCH



  1. Kultura obsługi i etyka zawodu
2.
Sylwetka zawodowa pracownika turystyki
1
3/4
Cechy i umiejętności pracownika turystyki
2
5/6
Kultura osobista pracownika turystyki
2
7/8
Kryteria doboru pracowników do obsługi ruchu turystycznego
2
9
Budowanie pierwszego wrażenia
1
10
Asertywność w turystyce
1
11/12
Zasady komunikowania się z klientem.
2
13/14
Zasady komunikacji werbalnej i niewerbalnej
2
15/16
Turystyczny Kodeks Etyczny – pojęcia i normy określone w kodeksie
2
17/18
Analiza artykułów Kodeksu – ćwiczenia z tekstem
2
19
Grupa turystyczna – cechy i zasady funkcjonowania
1
20/21
Typy osobowości i temperamentu
2
22
Zasady współpracy w zespole
1
23
Rodzaje konfliktów
1
24/25
Metody rozwiązywania konfliktów
2
26
Konflikty w grupie turystycznej
1
27
Konflikty w biurze podróży
1
28
Prezentacje na temat kultury obsługi turystów w biurze podróży
1
II. Działalność i organizacja biura podróży
31
Przepisy prawa dotyczące działalności turystycznej
1
32
Pojęcie biura podróży, jego rola i funkcje
1
33/34/35
Rodzaje biur podróży wg Ustawy o usługach turystycznych
3
36
Organizowanie biura podróży
1
37/38
Formy organizacyjno-prawne biur podróży
2
39
Działalność regulowana w turystyce
1
40
Rejestr Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych
1
41
Centralna Ewidencja Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych
1
42/43
Formy zabezpieczeń finansowych touroperatorów
2
44
Gwarancje bankowe i ubezpieczenia
1
45
Ubezpieczenia na rzecz klienta
1
46
Struktura organizacyjna biur podróży

47/48
Stanowiska pracy w biurze podróży
2
49
Wyposażenie biura podróży – aranżacja wnętrz
1
50
Odpowiedzialność biura podróży za niewywiązywanie się z umów
1
51
Tabela frankfurcka
1
52/53
Współpraca biur podróży z usługodawcami – umowy czarteru i allotmentu
2
54/55
Internetowe biura podróży
2
56
Regulamin biura podróży
1
57
Bezpieczeństwo i higiena pracy, ochrona przeciwpożarowa i wymagania ergonomii w biurze podróży
1
58
Procedury udzielania pierwszej pomocy
1
III. Baza noclegowa w turystyce
61
Przepisy prawa dotyczące świadczenia usług noclegowych
1
62
Baza noclegowa w Polsce – analiza danych Instytutu Turystyki
1
63
Baza noclegowa na świecie – analiza danych statystycznych
1
64
Podstawowe pojęcia związane z hotelarstwem
1
65
Podział obiektów noclegowych wg terminologii WTO
1
66
Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich
1
67
Wymagania kategoryzacyjne
1
68
Przepisy meldunkowe
1
69
Goście hotelowi – specjalizacja w hotelarstwie
1
70
Gestorzy bazy noclegowej – łańcuchy, systemy, sieci, marki
1
71
Usługi hotelarskie – podział i charakterystyka
1
72/73
Struktura organizacyjna i stanowiska pracy w obiektach hotelarskich
2
74
Globalne i centralne systemy rezerwacyjne
1
75
Rodzaje i zasady dokonywania rezerwacji usług w hotelu
1
76
Współpraca obiektów noclegowych z biurami podróży
1
77
Praktyczny Kodeks Postępowania
1
IV. Baza gastronomiczna w turystyce
80
Pojęcie i funkcje współczesnej gastronomii
1
81
Rodzaje zakładów gastronomicznych
1
82/83/84
Zwyczaje żywieniowe różnych narodów  
3
85/86
Żywienie uczestników grup wycieczkowych
2
87
Zasady sporządzania jadłospisów  i dobierania wyżywienia do specyfiki grupy turystycznej
1
88
Sposoby zamawiania i rozliczania usług gastronomicznych
1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz